
Tervetuloa ajattomalle retkelle rituaaleihin ja musiikin syviin ulottuvuuksiin! Shamu on ryhmä urbaaneja muusikoita, joita yhdistää rakkaus musiikin yksinkertaiseen ilmaisuvoimaan. Yhtye on perehtynyt pohjoisten laulukulttuurien shamanistisiin maailmankuviin ja niiden musiikilliseen ilmaisuun. Shamu esiintyy ja järjestää musiikkitapahtumia.
Shamulla on ohjelmistossaan valmiita esityskokonaisuuksia, mutta ryhmä luo tilauksesta tapahtumia myös yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Heidi Haapoja – laulu, huilut, kellot
Lotta Hagfors – laulu, lyömäsoittimet, kellot
Amanda Kauranne – laulu, lyömäsoittimet, kellot
Emmi Kuittinen – laulu, kantele, kellot
Minna-Liisa Tammela – laulu, jouhikko, kampa, kellot
Sanne Tschirpke – laulu, puhaltimet, munniharppu, kellot
Kirsi Vinkki – jouhikko, viulu, laulu, kellot, lyömäsoittimet
SHAMUN TUOTANTOA:

AJATON-KLUBI
Vuonna 2015 Helsingissä järjestettävä Ajaton-klubi on tapahtumasarja, jonka tarkoituksena on tuoda esiin Elias Lönnrotin Kanteletar- runokokoelmaa kansanmusiikin värittämänä. Viisi kertaa vuodessa toteutettavassa klubi-illassa nykykansanmuusikot herättävät Kantelettaren runot henkiin samankaltaisessa muodossa, kuin Lönnrot ne aikanaan kuuli – runolauluina.
Shamun tarkoituksena on tuoda perinteinen sävel- ja runomaailma kaikkien saataville matalan kynnyksen klubi-illoissa, joissa yleisö on tervetullut osallistumaan runolauluun ja kokemaan vanhan runon ajatonta virtaa.
Esitykset:
4.11.2015 Ajaton-klubi: Lyylikin hiihäntä / Semifinal, Helsinki
18.9.2015 Ajaton-klubi: Pahasti öitsinyt / Cafe Rongo, Porvoo
9.7.2015 Ajaton-klubi: En voinut itkeä naurulta / Kaustinen Folk Music Festival, Kaustinen
26.4.2015 Ajaton-klubi: Oli kerran ukko, akka / Tiedekeskus Heureka, Vantaa
28.2.2015 Ajaton-klubi: Eräskummainen kantele / Café Vanha, Helsinki
Kanteletaren läpilaulannan lomasta Kaustisen Pelimannitalosta (2015): Shamu – Jettan prata:
KARHUN MORSIAMET
Karhun morsiamet käsittelee naisen ja karhun erityissuhdetta, joka perustuu pohjoisten kansojen perinteisiin. Teos nivoo pohjoiskarjalaiset karhu-uskomukset yhteen arktisten kansojen tarinoiden kanssa musiikin, kertomusten ja riittien myötä. Esityksen lähdemateriaalina käytetään pohjoiskarjalaisia perinnetekstejä itkuvirsistä, runolauluista ja kansantarinoista – toteutus perustuu ammattikansanmuusikoiden moderniin tulkintaan.

Esitykset:
Soiva Akatemia, Musiikkitalo, Helsinki, 10.9.2015
Karhu mielessä – Bear in Mind -festivaali, Ilomantsi, 22.8.2014
ÄÄNIKYLPY – ”SHAMU-SPA”
Äänikylvyssa Shamu-yhtye puhdistaa joka solun ja virvoittaa hengen! Äänikylpy etenee saumattomana virtana, ja sen aikana kuullaan improvisaatiota, laulua, soittoa ja vanhaa runoutta. Tule nauttimaan ajattomista äänimaisemista!
Esitykset:
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura xx.xx.2012
RITUAALIEN YÖ
Mitä pakkaisit mukaan matkalle välitilaan? Tervetuloa ajattomalle retkelle rituaaleihin ja musiikin henkisiin ulottuvuuksiin! Matka kestää auringon laskusta auringon nousuun Shamun johdattamana. Yön aikana siirrytään rituaalista toiseen, ihmisen elonkaaren siirtymiä mukaillen improvisaation ja heittäytymisen keinoin. Matkan aloitus ja lopetus ovat tiedossa, öisessä välitilassa on vapautta ja avaruutta. Kuuntelemaan voi saapua mihin aikaan vain, ja paikalla voi viipyä haluamansa ajan.
Esitykset:
Sommelo-festivaali, Kuhmo, 2.7.2014
Seurasaari Soi -festivaali, Helsinki, 31.7.2013
Karjalan TV esittää: SOMMELO 2014 –> Shamu esittäytyy videolla kohdassa 01:32–04:42
KALEVALAN LÄPILAULANTA – yhteisöllinen laulurupeama

Nykyradiosoittojen pituuksia uhmaavan tempauksen tarkoituksena on laulaa Kalevala läpi Elias Lönnrotin ja hänen eeppisen eepoksensa kunniaksi. Kalevalan tarinat etenevät taukoamatta esilaulajan ja köörin yhteistyönä sekä sooloesityksinä öin ja päivin. Laulava kulkue herättää henkiin kaikki Kalevalan noin 23 000 säettä ja juhlistaa suomenkielisen tarinankerronnan ja yhdessä laulamisen perintöä. Musiikki muotoutuu esityshetkessä. Kuka tahansa voi osallistua laulantaan ja liittyä lauluun ikään, laulukokemukseen tai kansallisuuteen katsomatta, kuuntelijat ovat myös lämpimästi tervetulleita.
Kalevalanpäivänä 2013 järjestetty ensimmäinen Suuri Kalevalan läpilaulanta otti 39 tuntia 33 minuuttia tauotonta laulua. Tapahtuma huomioitiin laajalti mediassa ja sai kunniamaininnan Helsingin kulttuuriteko 2013 -komitealta.
Esitykset:
Helsinki, 28.2.–2.3.2013
Kalevalan läpilaulun viimeiset säkeet eduskuntatalon portailla (2013):