KÄSITYÖT / HANDICRAFT

Kurrakiekkoja kurranlyönnin näytösotteluun (2020).
Mallettienhuoltoprojekti (2020).

26240265_10155899307898614_5301836051888889032_o.jpgOlen yhdeltä ammatiltani puualan artesaani (Esinesuunnittelun- ja valmistuksen koulutusohjelma, Länsi-Uudenmaan koulutuskeskus, LUKK). Käsityöprojektejani toteutan tilauksesta Osuuskunta Lilithin työntekijänä työskennellen ja käytössäni on vuodesta 2018 alkaen ollut pieni oma verstas-/työtila Seurasaarisäätiön tiloissa Seurasaaressa Helsingissä.

Puuseppänä olen saanut kokemusta huonekalujen, pienesineiden, lavasteiden ja soittimien suunnittelemisessa, rakentamisessa ja huoltotoimenpiteissä. Olen työskennellyt erilaisissa verstasympäristöissä ja osallistunut aktiivisesti soitinrakennukseen ja -huoltoon liittyville kursseille, korjannut vanhoja huonekaluja ja tehnyt erilaisia asiakastilauksia sekä lavarekvisiittaprojekteja tilauksesta – mitä milloinkin on toivottu ja tarvittu! Olen myös toiminut osa-aikaisesti Taideyliopiston Sibelius-Akatemian soitinverstaalla osa-aikaisesti verstasmestarina (2014–) sekä soitinrakennukseen, -tietouteen ja -huoltoon liittyvän opetuksen suunnittelijana, organisoijana ja verstastoiminnan kehittäjänä. Lapsille ja nuorille olen vetänyt soitinrakennus- ja askartelutyöpajoja mm. Seurasaarisäätiön järjestämissä tapahtumissa.

Viime vuosina kiinnostuksenkohteenani ovat olleet erityisesti soittimet ja niiden rakentaminen harrastuspohjalta. Olenkin rakennellut kanteleen kovertaen yhdestä puusta, useamman jouhikon, suunnitellut 5-kielistä fiideliä, rakentanut kehärumpuja, erilaisia puhaltimia, kuten puusarvia, mänkereitä, pitkähuiluja, ruokopillejä, tulppakanavahuiluja ja pajupillejä, soittimia kierrätysmateriaaleista ja ottanut joitain vanhoja vähäarvoisia soittimenraatoja kunnostettavaksi. Viimeisin projektini yhteistyönä työryhmän kanssa on pesunkestävän pitkähuilumallin suunnittelu opetuskäyttöön erilaisin laatuvaatimuksin. Musiikkiprojekteissa on aina tarvetta toisinaan erikoisemmillekin lavaste- ja rekvisiittaratkaisuille ja sitä kautta olenkin päässyt toteuttamaan muutamia suunnittelu- ja rakennusprojekteja tilaustöinä, kuten ”Ihme- ja tradipyörän”.

Perinnekäsityöt ovat myös lähellä sydäntäni. Pirtanauhanteko ja virkkaaminen auttavat rentoutumaan, samoin ”kaiken maailman kötöstykset”, polttokynätaiteilut ja solmutyöt. Vanhojen huonekalujen ja esineiden ihailu, keräily ja korjaaminen on minulle rakas harrastus. Isovaarini oli suutari ja nahkatöiden pariin toivoisin vielä joku hetki pääseväni ja saavani vanhan nahkatyökoneen taas rullaamaan!

Tässä alla on nähtävillä muutamia näytteitä käsityöprojekteistani portfolion tapaan. Kaikista projekteista ei ole tullut otettua kuvia vuosien varrella, mutta tässä näytteitä joistain projekteistani (osa kuvista on kuvia portfolioiden valokuvista ennen digiaikaa, pahoitteluni huonosta kuvalaadusta!):

* * *

”KURRA” – PELIVÄLINEITÄ KURRANLYÖNNIN NÄYTÖSOTTELUUN

Syyskesällä 2020 pääsin toteuttamaan rekonstruktiota kurranlyönnin pelivälineistä, kun Aleksis Kiven seura oli päättänyt ottaa elvyttääkseen perinnepeleistä Seitsemän veljestä -kirjassakin kuvatun kurranlyönnin. Näytösottelu pelataan Seurasaaren juhlakentällä lauantaina 3.10.2020 klo 14.

Minulta tilattiin puisia kurrakiekkoja, joiden toteutuksessa hyödynsin arkistokuvauksia – kurrakiekko on perinteisesti valmistettu koivunpahkasta tai visakoivusta, onhan mäntyisiäkin puukiekkoja käytetty. Mitoiksi näytösottelun kurriin valitsin useasti kuvauksissa esiintyneitä mittoja.

 

”IHMEPYÖRÄ” – REKVISIITAKSI MUSIIKKIA JA TARINOITA YHDISTELEVÄÄN ESITYKSEEN

Ideana oli luoda Eppel&Peppel -yhtyeelle esityskäyttöön jonkinlainen symbolitaulu kera pyöritettävän osoittimen. Idea sai siivet antiikkiliikkeen valikoimissa olleista rukeista / vastaavista vanhoista esineistä ja niitä syntyikin sitten kaksi erilaista: rukista tuunattu ”Tradipyörä” ja maailmanpyörän ilmettä mukaileva ”Ihmepyörä”. Ihmepyörän valaistusideani suunnitteli ja toteutti Well Well Designin taitava Heikki Ryynänen, siinä on VDMX-ohjauksella toimiva ledvaloshow. Lisää ihmepyöräprojektista luettavissa blogipostauksesta: Rukkien uusi elämä – ”Ihmepyörä”

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

PITKÄHUILU – UUSI MALLI, DESIGN BY KIRSI VINKKI

Olen kehitellyt pesunkestävää ja hyväsointista, opetuskäyttöön sopivaa, modernein valmistusmenetelmin tuotettua perinnepuhallinsoitinta, pitkähuilua. Tämän sormiaukottoman luonnonsävelasteikon omaavan tulppakanavahuilumallin tulppa on valmistettu 3D-printterillä. Kehittelytiimissä mukana ovat olleet puhallinsoittaja Samuli Karjalainen ja moniosaaja Heikki Ryynänen. Design: Kirsi Vinkki, toteutus: Kirsi Vinkki & Heikki Ryynänen.

Pitkähuiluprojektistamme on luettavissa lisää blogipostauksesta: Pitkähuilut soikoon! Soittimia on valmistettu ja myyty musiikkiopistoihin, leireille, päiväkoteihin, alan ammattilaisille ja harrastajille käyttöön. Vastaanotto on ollut positiivista – kehittely jatkukoon!

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

 

JOUHIKOT JA KANTELE

Oppini jouhikon- ja kanteleenrakennukseen olen saanut soitinrakentajamestareilta Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa: Rauno Niemiseltä, Timo Mustoselta ja Juhana Nyrhiseltä. Jouhikoissa mallina ovat toimineet Rauno Niemisen rakennepiirustukset Hiiukanteleesta ja Impilahden jouhikosta. Kanteleen tyylittelyn suunnittelin itse. Pintana innostuin useammassa soittimessa kokeilemaan veistettyä, piilutusta mukailevaa, elävää pintaa.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

 

KEHÄRUMPUJA

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmän järjestämällä soitinrakennuskurssilla rakennettiin kehärumpuja, opettajana Rauno Nieminen. Kehä valmistettiin taivuttamalla haapainen ohut soiro, kalvo toteutettiin värjäämällä nahka ensin maapigmenteillä ja pingottamalla sitten poronvuota kehän ympärille solmutekniikalla.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

”MACHUPICCHU”-KAAPPI

Lopputyö puualan artesaaniopinnoissa (LUKK): Artesaanityö, jossa ideanani oli toteuttaa stereo-/tv-kaappi, joka muuntuu helposti avohyllyköksi tai suljetuksi kaapiksi. Ovet ovat sivujen muotoiset, jolloin ne häviävät sivuille niiden ollessa auki. Rosoinen pinta on tehty soraprässäämällä. Suunnittelu & toteutus: Kirsi Vinkki.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

KOLMIONMUOTOINEN SEINÄKAAPPI

Projektityö puualan artesaaniopinnoissa (LUKK): Tuotteen suunnittelu, tekninen valmistus ja kädentaidot. 20-30 l:n kaappi intarsiapeiliovella, välihyllyllä ja käsisinkkaliitoksin varustellulla vetolaatikolla, 3 puulajia. Suunnittelu & toteutus: Kirsi Vinkki.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

 

TAITTOJALKAINEN TARJOTINPÖYTÄ

Projektityö puualan artesaaniopinnoissa (LUKK): Oman alan erityisosaaminen esiteltiin suunniteltavana ja valmistettavana tarjotinpöytänä, jossa jalkarakenteen tuli olla taitettava ja rakenteen kevyt sekä esineen näkyvässä osassa tuli olla käytettynä itse suunnittelemaa pintaa. Tarjotinpöytiä valmistui useita sarjassa, erilaisin pinta-aihein ja pintakäsittelyin. Suunnittelu & toteutus: Kirsi Vinkki.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

 

ARKKUTUOLI

Projektityö puualan artesaaniopinnoissa (LUKK): Perinteenuudistusprojektissa syntyi arkkutuoli 1800-luvun puusepän työkalutuolin ja arkkutuolin ideasta. Suunnittelu & toteutus: Kirsi Vinkki.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

 

INSTRUMENTTIKOTELO ERILAISILLE PUHALTIMILLEILLE

Mittatilaustyö asiakkaalle kuljetus- ja lavakäyttöön: caseen tuli mahtua eri pituisia ja vireisiä tinapillejä ja low whistle -puhaltimia. Suunnittelu & toteutus: Kirsi Vinkki.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

KANSANOMAISIA PUHALTIMIA

SPELPIPA

Folk Flute Academyn järjestämällä ”Spelpipabyggkurs, svenska folkliga flöjter” -kurssilla Ruotsin Haverössä rakennettiin perinteisten kansanpuhaltimien mallista mukailtuja huiluja huilunrakentaja Gunnar Stenmarkin johdolla kesällä 2018. Tämä huilu sai vaikutteensa perinteisestä Härjedalin alueen huilumallista.

 

LULLETTI ELI PUUSARVI

Soitinrakennuskurssilla Taideyliopiston Sibelius-Akatemian soitinverstaalla valmistettiin koivupuinen puusarvi ja tutustuttiin sen virittämiseen soittimen kyllästyttyä pellavaöljyssä useamman kuukauden verran. Kurssin opettajana toimi soitinrakentajamestari-tohtori Rauno Nieminen.

 

MÄNKERI

Rauno Niemisen johtamalla soitinrakennuskurssilla Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa valmistettiin luonnonmateriaaleista metsästä keräämällä soittimia. Silloin valmistui mänkeri, jonka runko on terttuseljasta, kello koivuntuohesta ja kieli katajasta.

 

KARHUNPUTKIHUILU

Taideyliopistossa opiskeltiin soittimien valmistamista luonnonmateriaaleista. Kurssilla syntyivät myös parit sormiaukolliset karhunputkihuilut.

IMG_9258

 

RUOKO- & NYNNYPILLI JA NIIDEN SÄILYTYSKOTELOITA

Opin ruoko- ja nynnypillin rakentamista soitinrakentaja Minna Hokan kurssilla Helsingissä. Niille tehtiin myös tuohipäällysteiset suojakotelot. Minnan kanssa treenailtiin tuohellapäällystämistä myös muoviputkisten pitkähuilujen osalta.

 

MALLETIT

Päästä ja tyvestä kruunatut lankapunospäiset malletit muskarikäyttöön, ydin kumia, punos villalankaa.

87393718_10157818862338614_3377510918060507136_o
Malletit (2020)

 

 

AIVOPÄHKINÄ-KORURASIA

Kahden kouran kokoinen hedelmäpuusta sorvattu ja muotoiltu saksanpähkinänmallinen korurasia. Pintakäsittely tehty maapigmenteillä ja vahalla.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

 

PUUNLEHTILAUTASIA

Asiakastilauksia: muotoiltu rälläkän puuntyöstöterällä, dremel-käsiporalla ja pintakäsittely toteutettu maapigmenteillä ja vahalla.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

 

ALTTARITAULU (Länsi-Uudenmaan koulutuskeskuksessa toteutettu)

Tilaustyö Karkkilan helluntaiseurakunnan tilaan. Toteutus ja valmistus yhteistyössä Länsi-Uudenmaan koulutuskeskuksen suunnittelija-arkkitehti Lauri Vainion sekä Jenni Nissisen (opiskelutoveri, LUKK) kanssa.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

 

ERINÄISIÄ MUITA TILAUSTÖITÄ, PIENESINEITÄ & HUONEKALUJA

Erilaisia huonekaluja ja pienesineitä valmiista piirustuksista ja itsesuunniteltuina tilaustöinä: mm. kahvilanpöytä, valopöytä, lastentuoli ja -pöytä, tartan-kaappi, sivusta vedettävä puusohva, saunaralleja, leikkuulautoja ja veneaiheinen intarsiatyö…

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

KELTTIRISTI

Asiakastilaustyö: kannettava kelttiristi kulkueeseen.

Kelttiristi

 

ARKKU – REKVISIITAKSI KUOLINRIITTIAIHEISEEN MUSIIKKIPROJEKTIIN

Emmi Kuittinen ja Ikuisen ikävän orkesteri toteutti Kuolinriitti-esityksen, joka käsitteli vanhoja karjalaisia kuolemaan liittyviä riittejä. Mukana oli myös Laulu arkuntekijälle, joten pitihän meillä esityksessä olla mukana myös arkku.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

”KARHUNKALLO” – REKVISIITAKSI KARHUAIHEISEEN MUSIIKKIPROJEKTIIN

Shamu-yhtyeemme toteutti Karhun morsian -nimisen, karhun ja ihmisen myyttisiin tarinoihin musiikin keinoin syventyvän esityksen. Suurelle lavalle tarvittiin näyttävä, kevyt ja tolppaan kiinnitettävä tyylitelty karhunkallo. Tästä tuli enemmänkin mielikuvituksellinen muinainen hirmukarhun kallo, mutta ainakin se näkyi lavalta kokonsa puolesta.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

PIRTANAUHOJA

Erilaiset solmu-, virkkuu- ja nauhatyöt haukkaavat vapaa-ajasta osan… Tässä muutamia pirtanauhoja:

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

FERESIPROJEKTI

Karjalainen Nuorisoliitto järjesti feresinompelukurssin, jossa pääsin verestelemään ruostuneita ompelukonetaitojani. Feresikurssilla ommeltiin perinteinen karjalaisnaisen vaate feresi, ja kurssin opettajana toimi Marja Toivonen. Oma mekkoni on lähes valmiina – vielä pitäisi tehdä paita, päähine ja essu, niin perinnepukukokonaisuus olisi valmis ja eheä!

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.