CROSSCOUNTRY 50KM

Crosscountry50km_julkkarit_13060712Samuli Karjalainen ja Eero Grundström julkaisivat Crosscountry 50 km -esikoislevyn Ääniä-levymerkille vuonna 2007. Levyn myötä syntyi samanniminen yhtye. Mukaan yhtyeeseen liittyi levylläkin vieraillut Kirsi Vinkki, joka on sittemmin tärkeä osa kokoonpanoa. Yhtye on esiintynyt erilaisissa tilaisuuksissa ja tiloissa – aina kirkoista pubin lauteille. Crosscountry 50 km –yhtye (2007-) keskittyy improvisatooriseen ja kokeilevaan musiikinlähestymiseen sekä omien että eri maiden traditiosta ammennettujen sävelmien kautta.

Yhtyeen eläväisen ja kaiketi ainutlaatuisen äänimaailman luovat:

Samuli Karjalainen – puhaltimet, huristimet, kilistimet ja kolistimet, kielisoittimet sekä laulu
Eero Grundström – harmooni, kantele, huuliharppu ja efektit
Kirsi Vinkki – jousisoittimet (viulu, alttoviulu ja jouhikko), kellopeli ja puhaltimet.

Crosscountry 50km -yhtyeen musiikkia on kuvailtu visuaaliseksi, eläväiseksi, kuin musiikillisen matkan tekemiseksi muinaisessa äänimaisemassa. Samuli Karjalaisen koskettavat sävellykset ammentavat aiheensa muinaissuomalaisuudesta ja kelttiläisestä musiikista. Virtuoosimainen improvisaation mestari Eero Grundström puolestaan tuo kappaleisiin matkaharmoonillaan tuulahduksia suomalaisesta, inkeriläisestä ja ruotsalaisesta pelimannimusiikista. Yksinkertaisissa melodioissa on annettu tilaa spontaanisuudelle ja improvisaatiolle: yhtyeen jäseniä kiinnostaa soittaminen prosessina, mitä sen aikana tapahtuu, mihin kappale kehittyy. Jokainen ilta on ollut erilainen ja juuMurtsikka_Kilossa_090209_28ri siihen yhtye pyrkii esiintyessään.

Esikoisalbumi Crosscountry 50km (Ääniä, 2007) äänitettiin pääsiäisenä 2007 Säätämö-studiossa Helsingin Malmilla. Kappaleet taltioitiin livenä, ja tarkoituksena oli tallentaa soittajien musiikillinen kohtaaminen. Levyn soitinkokoonpano lienee harvinainen; Karjalainen soittaa erivireisiä puhaltimia, sekä puisia että metallisia, Grundström soittaa matkaharmoonia, kanteletta ja efektejä, yhdessä kappaleessa kuullaan myös Karjalaisen laulua. Grundström ei ollut kuullut pääosaa äänitettävistä kappaleista ennen kuin vasta äänityspäivänä. Kappaleiden rakenteista ei juuri keskusteltu; enemmänkin keskityttiin miettimään kappaleiden tunnelmaa. Nauhoitus käynnistettiin ja ruvettiin soittamaan, sovitukset muotoutuivat soiton aikana. Tuloksena on erittäin tuoreen kuuloinen, ehjä ja hieno kokonaisuus. Levyllä vierailee viuluineen Kirsi Vinkki.

Yhtyeen toinen kokopitkä albumi on vuosien työn tuloksena syntyvä syvälle luotaava musiikillinen matka. Levyn työstövaihe on ottanut useita vuosia, mutta on pitkän hyvän kypsyttelyn tulos, ja sen julkaisu odottaa hetkeään.

Crosscountry 50km -yhtye oli mukana Teosto-palkinnon 2008 saaneen Asan Loppuasukas-levyn teossa. Samuli Karjalainen ja Eero Grundström palkittiin osana tekijäkaartia. Yhtyeen kuulijakunta kasvoi huomattavasti kesällä 2008, kun progressiivisen rockyhtyeen King Crimsonin In the Court of King Crimson -kirjan kirjoittaja ja yhtyeen internetsivuja ylläpitävä toimittaja Sid Smith julkisti Crosscountry 50km –albumin yhdeksi mielenkiintoisimmista levyistä vuonna 2008. Levy on soinut myös Irlannin ClareFm-radiokanavan musiikkiohjelmistossa.

Levyn raitoja sekä yhtyeen konserttien live-taltiointia on kuultavana osoitteessa: www.myspace.com/crosscountry50km

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s