Pelivälineitä kurranlyönnin näytösotteluun

on

Seurasaarisäätiön talkoolaisena pääsen toisinaan mukaan erittäin mielenkiintoisiin ja antoisiin projekteihin. Syyskesällä pääsin toteuttamaan rekonstruktiota kurranlyönnin pelivälineistä, kun Aleksis Kiven Seura oli päättänyt ottaa elvyttääkseen perinnepeleistä Seitsemän veljestä -kirjassakin kuvatun kurranlyönnin. Näytösottelu pelataan Seurasaaren juhlakentällä lauantaina 3.10.2020 klo 14:00.

Näytösottelun tapahtumasivu löytyy Facebookista, josta seuraava kurranlyönnin kuvaus on lainattu:

Seitsemän veljeksen 150-juhlavuoden innoittamana Aleksis Kiven Seura on tehnyt hartiavoimin työtä elvyttääkseen Kiven klassikostakin tuttua suomalaista kansanurheilua. Kurranlyönti oli menneinä aikoina yhtä tavanomaista kilvoittelua kansan keskuudessa kuin nykypäivän jokatalviset pipolätkäpelit. Sittemmin aika ajoi kurrasta ohi, mutta laji on hallavuosiensa aikana odottanut uutta hetkeä palata ansaitsemalleen paikalle urheilukulttuurissamme.

Jos et tiedä miltä laji näyttää tai olet oppinut tuntemaan sen jonkin sen useiden vaihtoehtoisten nimien kautta (mm. kiekon lyönti, kähkerän lyönti, kyökän heitto), niin ohessa vielä selventävä video (kohdasta 5:00 eteenpäin):
https://elonet.finna.fi/Record/kavi.elonet_elokuva_113085

Kolme visakoivuista kurraa, kaksi pienempää ja yksi vähän isompi. Kuva: Kirsi Vinkki.

Koska pelivälineitä kaivattiin näytösotteluun kovin, tilattiin minulta pari puista kurrakiekkoa, joiden toteutuksessa käytin arkistokuvauksia: kurra on perinteisesti valmistettu koivunpahkasta, koivuntyvestä tai visakoivusta, onhan mäntyisiäkin puukiekkoja käytetty, milloin mitäkin on ollut saatavilla… Mitoiksi näytösottelun kolmeen kurraan valitsin useasti kuvauksissa esiintyneitä mittoja – toteutin niiden pohjalta kaksi pienempää ja yhden hieman isomman kiekon koekäyttöön. Tulevina tulisi toki kokeilla eri kurrakokojen toimivuutta pelatessa, miten koko vaikuttaa ja ohjaa minkäkin pelitaktiikan kehittämiseen – mitä pelaajat itse toivovat? Kurrat käsittelin vielä tervasipaisulla, tervauksestakin kun oli muistiinmerkitty kuvaus ja kukapa ei tervalla haluaisi läträtä aina kun siihen on mahdollisuus – oi, sitä tuoksua!

Kurranlyönnistä ja näytösottelusta voi lukea lisää Aleksis Kiven Seuran sivuilta: http://aleksiskivenseura.fi/

Visakoivun kaunista loimupintaa ja tervantuoksua kurrakiekkojen muodossa. Kuva ja tekijä: Kirsi Vinkki.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s