
Ystäväni ja kollegani Kirsi Ojala kyseli lokakuussa 2018, josko haluaisin liittyä Eppel & Peppel -työryhmään rekvisiitansuunnittelijana ja -rakentajana, eli olisiko minulla halua ja huvitusta suunnitella ”Ihmepyörä” Eppel & Peppel -ryhmän tarinoita ja musiikkia yhdistävään projektiin. No, tottahan toki haluan päästä tekemään ja luomaan satumaisen esityksen maailmaa – kuinka ihana pyyntö! ❤
Työhön ryhtyessä raamit olivat jotakuinkin seuraavat:
– taulussa/taustassa oltava noin 10 symbolia, jotka summittaisesti jollain systeemillä valittaisiin laulun/tarinan aiheiksi ja olisivat jotenkin valittavissa rekvisiitan keinoin
– jokin osoitin kertoisi, mikä symboli milloinkin valitaan
– eri ikäiset ihmiset voisivat itse pyöräyttää osoitinta/pyörää, joka osoittaisi seuraavan tarinan tai laulun aiheen
Lähdin työstämään ideaa pohtimalla alustan symboleille. Mietin pääni puhki arjen esineistöä ja ympäröiviä tavaroita, missä niistä olisi olemassa pyöritysmekanismi, mitä hyödyntää projektissa ja minkä kokomaailma kohtaisi lavaolosuhteissa tarvittavien symbolien koot. Ideoita löytyi googlailemalla, mm. erilaisia onnenpyöriä mekanismeineen. Myös koristeelliset ja massiiviset, satumaiset taulunraamit osoittimen kera olivat yksi ideajuuri ja toinen polkupyörän kiekosta toteutettava rakennelma.
Syyslomareissulla satuin kultasuoneen, Artjärven Antiikki – antiikkiesineiden ja käytetyn tavaran liikkeeseen. Tiedustelin puhelimitse isoja taulunraameja, kun tiesin, että yläkerrassa on paljon tauluja. Timantit löytyivätkin tällä kertaa kellarikerroksesta, jossa hämärässä kyyhötti rukkeja. Kaksi kappaletta lähtikin sitten mukaani Seurasaaren verstaalle työstettäväksi.
Nopeassa luovassa prosessissa syntyi lopulta kaksi erilaista ihmepyörää; pienemmän pyörän tuunasin vanhasta rukista ja toisen isomman pyörän taas rukkityyppisestä pyöränmallisesta vanhasta käyttöesineestä (alkuperä ja käyttötarkoitus tuntematon). Pienempi pyörä sai inspiraationsa perinteisestä rukista jalkiomekanismeineen. Se sopii kokonsa puolesta hyvin pienempiin ja intiimimpiin esityksiin. Isommassa pyörässä estetiikkaa etsittiin huvipuistomaailmasta maailmanpyörän kaltaisen valoshown hengessä, siitä syntyi isomman esiintymislavan rekvisiitta valo-installaatioineen. Ledi-installaation toteuttamisessa turvauduin Well Well Design Oy:n Heikki Ryynäsen ammattitaitoon ja erityisosaamiseen.
Pyörien valmistaminen tapahtui Kirsi Vinkin verstaalla Helsingin Seurasaaressa ja ledi-installaation työstö Well Well Design Oy:n tiloissa Helsingin Vallilassa. Työskentelyaikaa oli varattu lokakuusta joulukuuhun 2018, minkä aikana tapahtui pyörien suunnittelu, materiaalien hankinta, tekninen toteutus sekä osittainen koekäyttö ja testaus. Pienemmän, rukista tuunatun, “tradipyörän”, testikäyttö tapahtui Eppel & Peppel -yhtyeen esityksessä 14.12.2018 ja isomman maailmanpyörän koekäyttö vuoden 2019 puolella.
Kuluneen kevään ja kesän aikana Eppel & Peppel -yhtye on esiintynyt ja sitä myöten Ihmepyörää on pyöritetty, lauluja laulettu ja tarinoita kerrottu useissa tapahtumissa ympäri Suomea! Pyörä pyöri mm. Turussa Kanteleliiton Kansainvälisissä kantelekilpailuissa, Keravalla TE-fest:ssä, Mustilan Arboretumissa, juhannusaattona Seurasaaren Juhannusvalkeilla, Haapavesi Folk -festivaalilla, Kaustinen Folk Music Festivaalilla sekä Puistokarkeloissa, muutamia tässä mainitakseni!
Lisää ihmepyörien kiertue-elämästä Eppel & Peppel -yhtyeen sivuilla: