Pitkähuilut soikoon!

on
IMG_7115
Uuden pitkähuilumallin eri värisiä tulppia. (Design by Kirsi Vinkki, suunnittelu & toteutus by Kirsi Vinkki, Samuli Karjalainen & Heikki Ryynänen)

Olemme kolmihenkisen työryhmämme kanssa tarttuneet haasteeseen rakentaa pesunkestävä pitkähuilu! Suunnittelutyö on nyt siinä pisteessä, että ensimmäinen versio  D-vireisestä huilusta on nyt valmiina! Suunnittelutyö aloitettiin alkupisteestä viime talvena, materiaaleja testaillen ja erilaisia pitkähuilurakenteita tutkien ja vertaillen. Johonkin välietappiin on nyt tultu oman mallin osalta ja kehittely jatkukoon, mutta kivasti soivia huiluja on nyt saatavilla herkullisin tulpanvärivaihtoehdoin!

Minulla on soitinrakennus kulkenut harrastuksena tässä musisoinnin ohella, monella kurssilla on tullut käytyä ja monelta mestarilta on tullut opittua asioita soittimiin ja niiden rakenteeseen ja rakentamiseen liittyen. Kiinnostus asian kehittämiseen heräsi erinäisten yhteensattumien myötä mm. työskennellessämme Armas-yhtyeemme muusikoiden, joista kaikki soittavat kansanpuhaltimia, kanssa pitäessämme soittotyöpajoja musiikkiopistoilla yhden työprojektin tiimoilta. Haalimme pitkähuiluja, mistä vain löysimme, jotta saimme kokoon tarpeeksi huiluja ryhmäsoittoa, improtyöpajaa ja myöhempää esitystä varten. Osan huiluista valmistin itse sähköputkesta ja pyöreästä puurimasta, kuten olen aikoinani oppinut. Toinen kannustin tuli soitinrakentajamestari, musiikintohtori Rauno Niemiseltä kansanpuhallinhuoltokurssilla Taideyliopiston Sibelius-Akatemian soitinverstaalla, missä Rauno kannusti ja rohkaisi kokeilemaan tehdä itse soittimia!

Aivan muun yhteistyön merkeissä, Well Well Designin Heikki Ryynäsen kanssa, tuli puheeksi 3D-printterin monet mahdollisuudet erilaisten esineiden printtaamisessa. Heikillä on käytössään Prusan 3D-printteri ja tulipa puheeksi, että pitäisikö kokeilla printata pitkähuilun tulppa, saisikohan sillä huilun soimaan…? Siitä tämä kehittelytyö lähti etenemään.

Samuli Karjalainen taasen on kunnostautunut omien puupillien tekemisessä ja on löytänyt paljon asioita kokeilun ja rakentamisen myötä ja on puhaltajana kiinnostunut kehittelemään sointia ja tutkimaan erilaisia tulppakanavahuiluja. Tähän projektiin on tarvittukin kokeilunhalua ja intoa asian tiimoilta!

Kansansoittimia on toki myynnissä ja useammatkin kansansoittimia rakentavat soitinrakentajat valmistavat myös pitkähuiluja, mutta olisiko markkinoilla kysyntää vielä yhdelle versiolle? Sitäpä ei tiedä kokeilematta! Tulppaversioita on printattu paljon ja niitä on muokattu ja hiottu sekä kokeiltu villimpiäkin vaihtoehtoja. On testattu siis, millainen tulppa soi ja millainen ei soi. Siitä on syntynyt tämän hetken versio. Olemme myös eri kansanpuhallinsoittajien kanssa testanneet näiden uusien huilujen sointia. Huiluja on ollut koekäytössä ryhmämusisointitilanteissa ja kokemukset ovat olleet rohkaisevia ja positiivisia!

IMG_7104Projektimme tavoitteena on ollut tuoda tämä perinnepuhallinsoitin modernein valmistusmenetelmin tähän päivään. Se sopii hyvin käyttöön erilaisiin oppimisympäristöihin, erilaisille oppijoille ja ryhmille, matalankynnyksen musisointiin ja improvisointiin. Yhtenä tavoitteista on kehittää mm. peruskouluissa laajalti musiikinopetuksessa käytetyn nokkahuilun ohelle matalan kynnyksen musiikintuottamiseen, improvisointiin ja eri ikäisille tarkoitettuun ryhmämusisointiin uutta välineistöä, mikä ei vaatisi käyttäjältään (opettaja, ohjaaja, oppilas, harrastaja, muu) suurta soittoteknistä osaamista musisoinnin aloittamiseen, ja mikä olisi helppo pitää puhtaana myös ryhmämusisointikäytössä. Ja mikä vielä parasta, tässä on soitin, joka on soinut ihmisillä tiettävästi jo pronssikaudella, oikea paimensoitin, joka suorastaan kutsuu improvisoimaan!

Näihin vaatimuksiin vastaa uusi pitkähuilumallimme, jonka materiaalina on käytetty PVC-muoviputkea ja PLA-3D-printtausmateriaalia. Erityispiirteinä mallissamme ovat helppo puhdistettavuus, soitettavuus sekä tulpan ja putken istuvuus toisiinsa rakenteellisen ohjauksen avulla. Huilun rakenteessa ei käytetä liimaa tai pintakäsittelyaineita eikä metallia. Hygieenisyys toteutuu materiaalivalinnan kautta – tulppa on helppo irroittaa puhdistamista varten, tulppa on jopa tiskikonepesunkestävää materiaalia (HUOM: PLA-muovi kestää matalat konepesulämpötilat, alle 50°C ohjelmat).

IMG_7118

Huilumallin suunnittelusta ja kehittelystä vastaa kolmihenkinen tiimimme: Samuli KarjalainenHeikki Ryynänen ja Kirsi Vinkki. Eri alojen ammattilaisista koostuvan työryhmän yhteisen tuotekehittelyn tärkeinä lähtökohtina ovat soittimen kestävyys, puhdistettavuus ja helposti tuotettava ääni. Suunnittelutyön keskiössä on erityisesti huilun tulppa, joka valmistetaan käyttämällä nykyteknologiaa, 3D-printteriä. Tulpan suunnittelussa on otettu huomioon tulpan irrottamisen ja takaisinasettelun helppous, myrkyttömyys, materiaalin kierrätysmahdollisuus, hygieenisyyden toteutuminen soittimen ylläpitoon liittyen, soinnin laatu, tuotteen kestävyys sekä erilaiset “eye-candy”- eli visuaalisen ilmeen yksilöllistämismahdollisuudet valmiissa tuotteissa.

IMG_7108Improvisaatiolla on suuri rooli taiteen perusopetuksen järjestämistä koskevassa opintosuunnitelmauudistuksessa (2018) ja opetuksen sisällöissä. Nyt
onkin tarpeen tarjota modernein menetelmin tuotettavia matalankynnyksen musisointiin käytettäviä välineitä musiikinopetusta tarjoavien oppilaitosten käyttöön, toki mihin tahansa musisointiin! Tällainen pedagogisten mahdollisuuksien soitin on pitkähuilu, perinnepuhallinsoitin, joka modernein menetelmin tuotettuna tuo myös perinnesoittimen ja kansanmusiikin historian ja estetiikan tähän päivään.

Lue projektistamme lisää sivulta: https://kirsivinkki.wordpress.com/pitkahuilu/

2 Comments Lisää omasi

  1. Rauno sanoo:

    Mahtavaa!!! Tästä muistinkin että en ole lähettänyt sitä putkensupistamisohjetta?????????

    Liked by 1 henkilö

  2. Kirsi sanoo:

    Kiitosta, Rauno-mestari! Ilman sinua ei näitäkään olisi! 🙂 Supistustakin on kokeiltu ja todettu matkalla monenlaista. Yksi versio mm väänsi intervalleja kummallisiksi soitettaessa… Ei mennyt jatkoon se! Kehittely ei lopu!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s